Регулярните доставки на инсулини ще бъдат възобновени, заяви пред БНР

...
 Регулярните доставки на инсулини ще бъдат възобновени, заяви пред БНР
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Регулярните доставки на инсулин ще бъдат възобновени

 Регулярните доставки на инсулини ще бъдат обновени, съобщи пред БНР Аркади Шарков - здравен специалист в Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и консултант на здравното министерство.

" Този проблем не е от в този момент. Още през септември - ноември тематиката се завъртя в общественото пространство. Тогава стартира подготовка на план за промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, която приключи при актуалното държавно управление и сега планът за промени е качен за публично разискване. За да се реши изцяло този проблем за момента зависи по скоро от външни фактори, само че вътрешните фактори, от които зависи това по какъв начин България може да се оправи с дефицита, той ги визира ", означи той.

По думите му се планува смяна на формулата в системата, която наблюдава количествата на медикаменти в България, и %, под който се смята, че един лекарствен артикул е липсващ. Към момента този % е 65%. С измененията той се усилва на 100%, т.е. продуктът ще се смята за липсващ, в случай че съществуването му е под 100%, разгласи специалистът в изявление за предаването " Преди всички ". Освен това ще се следи и потреблението на съответния лекарствен артикул не за 6 месеца, а към този момент за година обратно, с цел да може да се пресметна потребността и количествената наличност в страната.

Шарков акцентира, че един от лекарствените артикули за диабетноболни продължава да се употребява и за намаляване. По думите му без значение от огромното създадено количество от компанията, дефицитът е на международно равнище.

За износа на медикаменти здравният специалист разяснява, че от една страна износът е преференциален, тъй като цените на медикаментите в България са едни от най-ниските в Европейски Съюз. Другото обаче са размерите на пазарите на открито и търсенето - това прави преференциално изнасянето на артикули на открито. Има заложени регулации в тази посока от страна на министерството, уточни Шарков. По думите му в бъдеще има опцията министърът да стопира износа на обещано лекарство при избрани условия. Това е част от ограниченията, които занапред ще разисква Народното събрание, посочи той.

Системата за верификация не работи като система за следене, нейната цел е да защищити пазара от съществуването на подправени медикаменти, съобщи още Аркади Шарков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР